Menü Bezárás

Látnivalók

Györgytarlói Kastély és Magtár

Az egykori uradalmi élet emlékét őrzik a falutól 1,5-2 km-re a Nagygyörgytarlón található kúria maradványai és a magtár. A klasszicista stílusban épült agrártörténeti műemlék jószágigazgatói lakás volt, amikor a környék a Sárospataki Református Kollégium birtokához tartozott. 1903-tól az általános iskolának, majd 1945-től a Bodrogközi Állami Gazdaság irodáinak, valamint szolgálati lakásnak adott helyet. Mára állapota leromlott.


Szivattyútelep

A falutól kb. 2 km-re a Tiszánál épült meg 1986-ban a Széchenyi Szivattyútelep, a Tiltó, mely a vízátemelést végzi a belvizes csatornákból a Tiszába. Az építkezés 1895. szeptember 3-án indult meg a Belfő –csatorna torkolatánál, Szokolay Emil főmérnök és Almássy István tanácsos, a társulatigazgató főmérnöke által megállapított helyen. A szivattyútelep működését két darab a Nicholson gyár által 1896-ban készített kazán biztosítja. A kazánok a vizet egy 1895-ben Németországban gyártott tápszivattyú segítségével nyerik, részben a csatornából, részben a keletkező kondenzvíz felhasználásával. Ipartörténeti műemlék. A szivattyúk, gőzgépek ma is működőképesek.


II. világháborús emlékmű

A település központjában található a II. világháborús emlékmű. A központi részén elágazó fatörzs áll, lábánál a hősi halottak neveit tartalmazó márvány emléktábla. A dombon faragott fejfák állnak.